a man called otto
Adaptációk

A Man Called Otto – előzetest kapott Fredrik Backman átnevezett Oveja

Előzetest kapott az A Man Called Otto, aminek a címe kissé félrevezető lehet, ugyanis Fredrik Backman svéd író kiváló könyvéből (Az ember, akit Ovénak hívnak) készült adaptáció, csak átgyúrták kicsit a főszereplő nevét.

A Columbia Pictures idén télen hozza el nekünk Fredrik Backman csodás könyvének az adaptációját, New Yorkban és Los Angelesben december 25-től lesz nézhető, a világ többi pontján pedig 2023 január 13-tól.

A Man Called Otto első előzetesét nézve megdőlni látszik az adaptációkkal kapcsolatos elvrendszerem egyik erős pontja: nem szeretem a remake filmeket. Főleg nem szeretem, ha amerikai eszköztárral, amerikai környezetbe próbálják beszuszakolni őket, miközben jelen esetben Svédországban járnánk. Aztán persze jön a mogorva özvegyet megformáló Tom Hanks, akiről első blikkre simán elhiszem, hogy “… fekete-fehér ember volt. A felesége pedig színes. Ő volt Ove összes színe.” (43. oldal a regényben)

Fredrik Backman könyvei kiváló reklámok lehetnének a zsepkendő gyártó cégeknek, annyira erőteljes érzelmeket mozgat meg a könyveivel. Közel sem olvastam még minden írását- csak mondjuk úgy a háromnegyedét -, de biztosan állíthatom, hogy az Ove legalább akkora kedvenc volt számomra, mint a Björnstad sorozat részei, vagy akár a Nagymamám azt üzeni, bocs. Szépen leásunk a karakter mélyére, előráncigáljuk a okokat, amik formálták ezt a látszólag mindenkivel csak kiabálni képes férfit, míg a végén már egyszerűen csak azt szeretnénk, hogy egy meleg öleléssel olvasszuk le róla az évek alatt rárakódott mázat. Őszintén azt gondolom, hogy Tom Hanks kiváló választás volt az öregedő, de még meglepően agilis és harcias, ötvenes évei végén járó Ove, akarom mondani Otto megformálására.

Olvassátok, nézzétek, szeressétek!

Előzetes az A Mann Called Ove filmváltozatához

Az ​ember, akit Ovénak hívnak

.

Könyv: Fredrik Backman: Az ​ember, akit Ovénak hívnak
Eredeti cím: En man som heter Ove
Fordító: Bándi Eszter
Sorozat:
Kiadó: Animus
Első megjelenés: 2012
Oldalszám: 336
Jellemzők: család, gyász, lélektani, öregedés, öngyilkosság, társadalomkritika, Svédország

Fülszöveg

Ove ​59 éves. Saabot vezet. És megvan a véleménye mindazokról, akik képesek Volvót, vagy pláne valami lehetetlen külföldi márkát venni. De ennek már semmi jelentősége a történtek után… Hiszen Ovénak már állása sincs. Neki, akinek lételeme a munka.

Nem sokra becsüli ezt a komputerizált világot, ahol egyeseknek egy radiátor légtelenítése vagy egy utánfutós tolatás is probléma. És most a szomszédai, akik ilyesféle hasznavehetetlen alakok, mintha még össze is esküdtek volna ellene. Meghalni sem hagyják. Pedig semmire sem vágyik jobban… Egymás után fordulnak hozzá bajos ügyeikkel, amikben szerintük ő és csakis ő képes segíteni: hol tolatni kell helyettük, hol szerelni, hol beteget szállítani vagy épp befogadni egy rozzant, kóbor macskát. Mintha – különösen az a kis iráni nő a mamlasz férjével – képtelenek lennének elszakadni attól a tévképzetüktől, hogy ő valójában jó ember, nagy szíve van. Mit kezd mindezzel a mogorva Ove, aki kényszeres szabálykövetésével oly gyakran vált ki szemrángást a környezetében? Végül is mi a baja a világgal, s hogyan jutott el mostani élethelyzetéig, amely szerinte csak egy, végső megoldást kínál? Milyen ember ő valójában, s van-e számára kiút?

Ajánljuk szomszédoknak, ezermestereknek és kétbalkezeseknek, morcosaknak és életvidámaknak ezt a nagyszerűen megírt, mély emberismeretről tanúskodó, hol nevettető, hol torokszorító történetet, amely minden idők egyik legnagyobb könyvsikere Svédországban.

Köszönöm, hogy olvastál!
Kapusi-Farmosi Dóra 


Forrás: Collider

Kiemelt kép forrása: IMDB

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, Youtube-on vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: info@csakegypercre.hu.


Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük