5+1 remek író nőnapra
Cikkek,  Irodalom

5+1 fantasztikus író nőnapra

Női irodalom, férfi irodalom. Sokszor, sok helyen képezi heves vita tárgyát, van-e értelme megbontani nemek szerint (is) vagy nincs, íródnak-e kimondottan nőknek vagy férfiaknak szóló történetek vagy sem. Nőnap alkalmából kívánom, legyen béke a két tábor között: öt olyan írót szeretnék ajánlani, akik képzelete nyomán csodás, mindkét nem számára abszolút élvezhető könyvek kerültek ki a nyomdákból.

Szabó Magda minden könyvével elvarázsol és egy olyan utazásra visz, ami által kivétel nélkül több leszek. A lélek útvesztőiben boszorkányosan ismeri ki magát, rátapintva a lényegire, homályosítva a lényegtelent. A Mondják meg Zsófikának keserédes történetére éveket vártam, mielőtt kézbe mertem venni. Csodálatos történet a gyász feldolgozásáról, a félreértett gyermekekről, barátságról, kitartásról és még annyi minden másról. Legutóbb a Für Elise-t olvastam tőle, az utolsó könyvét, ahol kissé ugyan meggyűlt a bajom intellektusával, széleskörű műveltségével, mégis imádtam.

Veszélyes Szabó Magda kötetet választani, ha a lelkünk nyugalma a legfontosabb, mert kiválóan ért ahhoz, hogy felzavarja az állóvizet. Élesen, már-már kegyetlenül kritizálja maga által szült karaktereit, de saját magával szemben sem gyakorol kíméletet. Számomra ez teszi végtelenül szimpatikussá, ez az őszinteség, ami sokak számára kivagyiságnak tűnhet, én azonban úgy gondolom, egyszerűen csak tisztában volt azzal ki ő, és mennyit is ér valójában.


Szvoren Edina

Szvoren Edina arcul ütött a Nincs, és ne is legyen című remekbe szabottan dallamos novelláskötetével és jó mazochista módjára minden bizonnyal sorba állok majd a következő pofonért, akarom mondani kötetért is. Novellái hétköznapiságát mondatai különlegességével ellensúlyozza, így vagy úgy, de minden története célba ér, mi pedig olvasóként egy kicsit magunkba nézünk: ezek lennék hát mi emberek? Pőrén állunk saját magunk előtt, lemeztelenítve, gyomorforgató valónkban.

Ezidáig négy megjelent kötete van (Az ország legjobb hóhéra; Verseim; Nincs, és ne is legyen; Pertu), bízom benne, hogy jelentkezik majd újabbakkal is. Melegen ajánlom Szvoren Edina írásait azon novellákat kedvelőknek, akik szeretik a szürrealitás szélén lavírozó valóságot és az önmagukkal való, kompromisszumok nélküli szembenézést.


Gurubi Ágnes

Gurubi Ágnes nem csupán a Szív utca, de a szív szerzője is. Bemutatkozó regényét egy ültő helyben olvastam végig, miközben az érzelmek széles skálája tobzódodott bennem. Voltam dühös, könnyeztem, mosolyogtam megértően és szakadtak fel hatalmas sóhajok az érzés nyomán, hogy ez a könyv nekem íródott. Azóta is ajánlgatom folyamatosan fűnek-fának, mert nagy ráébredésekre mindenkinek szüksége van, és ha ez egy halkan induló, de zuhatagként befejeződő könyv olvasása során megindulhat valakiben, akkor ne rajtam múljon, hogy nem tudott róla.

Jelenleg második regényén, a Másik istenen dolgozik, amiből már olvashatunk is egy rövid részletet a Kalligram folyóiratában. Nagyon izgalmas az írói piacra épp csak belépő alkotók munkásságát nyomon követni, tűkön ülve várni, mivel rukkolnak elő legközelebb. Egy biztos, a Másik istennek bérelt helye van a könyvespolcomon.


Péterfy-Novák Éva

Péterfy-Novák Évát valószínűleg keveseknek kell bemutatni. Első regényével, az igaz történeten alapuló Egyasszonnyal berobbant a köztudatba, és rengeteg tabut zúzott szét. Röviden, de mindent elmondóan mesél terhességről, szülésről, komplikációkról, és arról, milyen egy sérült gyermeket nevelni. Hihetetlen lelki erővel, brutális őszinteséggel meséli el kislánya, Zsuzsika történetét. Az Apád előtt ne vetkőzz című regényében szintén kemény témához, a családon belüli erőszakhoz nyúl, komoly háttérmunkával írt nagyon erős könyvet, amely olvasása után még hosszú hetekig, hónapokig velünk marad.

Egyasszony című kötetét Tenki Réka előadásában színpadra is vitték, mely a könyvhöz hasonló sikert aratott, a karantén alatt többször is szerepelt a Színház TV kínálatában.
Péterfy-Novák Éve jelenleg öt könyvet jegyez, mely mellett jelentős aktivista szerepet vállal az egyenjogúsági küzdelemben.


Moskát Anita

Moskát Anita az egyik legintelligensebb, legizgalmasabb új színfolt a kortárs fantasy berkeiben, de a fantasy jelzőt akár el is hagyhatnám. Projektje, #afantasynemmese tökéletesen reprezentálja a műfaj csodáit és nehézségeit, rámutatva, hogy attól még, hogy valami a fantázia szüleménye, kőkemény háttérjelentéssel bírhat. Saját regényeiben bír is. Az Irha és bőr az utóbbi évek egyik legkiválóbb könyvélménye volt, a mai napig eszembe jut különféle szituációkban, és érlelődik az újraolvasás is, hogy immár tudatosan figyelhessek a Moskát Anita által megfogalmazott társadalomkritikára is.

Nagyon érdekes problémákat feszeget a Horgonyhelyben is, ahol a férfiak a nőknek teljesen kiszolgáltatva, helyhez kötötten élnek, míg azok a nők, akik gyermeket hordanak a szívül alatt képesek utazni egészen a szülésig, utána viszont egy megadott sugarú körön kívül sehová, így hát érdemes jól meggondolni, hol adjanak életet porotyuknak.
Még több ilyen írót a hazai könyvpiacra!


Harag Anita

Harag Anita munkásságával először egy debreceni felolvasóesten találkoztam. Évszakhoz képest hűvösebb című, későbbi Margó-díjas novelláskötetéből olvasott fel egy magával ragadó történetet. Tipikusan mai hangot üt meg, cselekménye, leírásai pörgősek és nagyon aktuálisak. Novelláit szándékosan nyitva hagyja – nem felejti -, amelyek még inkább belénk kapaszkodnak, visszük őket magunkkal a buszon munkába menet, a céges meetingekre, vagy éppen az örökségünk szortírozására.

Egyike azoknak az új hangoknak, akik megtalálták hozzám az utat, akik olvasása közben újra és újra azon kapom magam: hiszen ez velem is megtörtént!
Mégis úgy adja át ezeket az élményeket, hogy élvezet legyen lapozni és még többet akarjunk belőle.


A képek forrásai: Szabó Magda (Fortepan / Hunyady József), Szvoren Edina (Wikipedia), Gurubi Ágnes (Facebook oldal), Péterfy-Novák Éva (Facebook oldal), Moskát Anita (hivatalos oldal), Harag Anita (Litera)

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: info@csakegypercre.hu

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük