Urbánszki László
Interjúk

A regény olyan, mint egy vasárnapi ebéd – interjú Urbánszki Lászlóval

Urbánszki Lászlóra először az Ördögfattyú (A magyarok nyilaitól… sorozat első része) kapcsán figyeltem fel. Egyszerűen nem tudtam levenni a szemem a gyönyörű borítóról. És bár ezt a könyvet még nem olvastam, a nemrégiben megjelent Vérszerződés minden kétséget kizáróan meggyőzött arról, hogy regényeinek helye van a polcomon. A humor, a történetvezetés, a természetközeliség, a karakterek, mind-mind olyan elegyet alkotnak, ami nagyon közel áll a szívemhez.
Ismerkedjünk egy kicsit az ezerarcú, nem mellesleg történelmi regényeket író, batikoló, fafaragó, dunai hajóssal: interjú Urbánszki Lászlóval.

Sok mindennel foglalkoztál eddigi életed során, 2008-tól pedig felkerült a listára az írás is. Honnan jött az önkifejezés ezen formája és milyen érzés volt először tollat és papírt ragadni?

Elkötelezett olvasó vagyok, de az írás föl sem merült bennem ötvennégy éves koromig. Baráti fogadásból írtam első novellámat. Korán kelő ember vagyok, szombat hajnali háromkor kezdtem el, reggel nyolcra elkészült, és föltettem a karcolat.hu íróoldalra. Ezer sebből vérzett, de Eve Rigel, aki ott adminkodott, látott benne fantáziát. A sikeres írás egyfajta teremtés; beleszerettem és a szerelem még nem múlt el.

Írtál ugyan science fiction történeteket és ifjúsági regényeket is, viszont fő profilnak mégis a történelmi regények tűnnek. Mikor kezdtél el érdeklődni a múlt eseményei iránt?

Kölyök koromtól olvasok, Rónaszegin, Hunyadi Józsefen, Révain nőttem fel. A múlt nem csak korábbi események színhelye, rengeteg dologban alapvetően más, és mint ilyen, roppant érdekes. Álmodozó gyerek voltam, élvezettel folytattam a történeteket, részletesebb hátteret teremtettem, mondhatni, jól elvoltam vele.


“Akibe azt sulykolták bele, hogy különb másoknál, az sohasem fog békében élni.”
(részlet a Újvérűek című regényből)

A négy részesre tervezett Honfoglalás sorozatod első része, a Vérszerződés idén nyáron jelent meg. A Magyarok nyilaitól sorozat a kilencszázas években játszódik, most visszább lépünk párat és képet kapunk arról, hogy a te olvasatodban, hogy történhetett a hét fejedelem összefogása, milyen út vezetett a Vérszerződésig, majd a Honfoglalásig. Miért éppen ezt a kort választottad, mi vonz benne?

Titokzatos, alig ismert időszak, és óriási a jelentősége. A mai fiataloknak kisebbségi érzésük van nyugattal szemben. A hihető múlt, amire büszkék lehetnek, önbizalmat ad.

Urbánszki László

Milyen előmunka előzte meg az írás folyamatát? Egyáltalán mennyire voltál ellátva forrással? Ez nem egy könnyű időszak ilyen téren sem.

Felkutatom, memorizálom azt a keveset, amit biztosan tudunk. Kiválasztom a rengeteg zavaros hablatyból, ami hihető, elfogadható, egyeztetem őket, majd elkezdek ötletelni. Nem tervezem meg az egész regényt, csak a főbb eseményeket. A többi menet közben jut az eszembe. Kimondottan rugalmas vagyok, olykor minden tervet felrúgok, mert jobb ötletem támad. Ha rám kényszerítenék, hogy teljesen tervezzem meg a regényt, jóval szegényesebb lenne. Beleélem magam a történetbe, ott heverek Karacsként a folyóparton, látom a vízen úszó farönköt, rajta a békákat és eszembe jutnak a szúnyogok is, amikre vadásznak.

Hogy készül nálad a könyv? Vannak rituálék vagy megszokások, amik végigkísérik az első betűtől az utolsóig?

Nem tudok róluk.

Nagyon szerettem, hogy a humor ilyen fontos szerepet kapott a regényben. Különleges hangulatot kap tőle még egy-egy mordabb jelenet is. Ez teljesen automatikusan jön, vagy melós kitalálni egy-egy csattanósabb odaszólást?

A regény olyan, mint egy vasárnapi ebéd. Akkor teljes, ha mindenből van benne valamennyi, legalábbis nálam. Oldani kell a feszültséget némi derűvel, érzékenyebb részekkel. Az egysíkúság unalmas, szükség van a harapós kutyára, a szerelmes nőre, a kivagyi legénykedésre.


“- Megfordulni! – ordította a sebesült vezér. – Menjünk haza vagy a lápi démonok bűzhödt lyukába, bánom is én, hová! Szar ez a nap, kilyukadt a páncélom, a sisakom meg a karom, és még dél sincs! Megette a fene az egészet!”
(részlet az Vérszerződés című regényből)

Karacs karaktere nagyon erős, nagyon emberi. Harapósdög pedig zseniális húzás, valószínűleg az állatbarátokat megvetted vele kilóra. Vannak valós alapjai a szereplőknek vagy teljes mértékben a képzelet szüleményei?

Nem tudom megmondani, mindkettő igaz. Élményekben gazdag életem volt, összemosódik a valóság, és a fantázia. Volt egy nagyon karakán kutyám, aki elvi okokból elhajtott minden idegent a tanyámról. Harapósdög belőle született.

Urbánszki László

Szinte süt a lapokról, amikor olyan témát érintünk, amiben első kézből szereztél gyakorlatot, mint például a hajózás. Nehéz volt megállni, hogy ne legyen túl szakmai a leírás vagy hogy legalább is még emészthető maradjon nekünk, laikusoknak is?

A tapasztalatait, a megszerzett tudást ösztönösen használja az ember, ugyanakkor az, ami nekem természetes, sokaknak magyarázatra szorul. Én nagyon szeretem a bennfentes infókat, élvezettel osztom meg őket és remélem, nem esek túlzásokba.

A Vérszerződést különösen élővé teszik a természeti megfigyelések, a látszólag mozdulatlan táj és lakóinak bemutatása. Honnan fakad a természet iránti szeretet és az egyértelműen kirajzolódó mély tisztelet?

Így jött össze hatvanhat év alatt (mosolyog).

Mik a tervek a jövőre nézve? Még több történelem, esetleg egy kis műfajszédelgés? El tudnék képzelni egy Urbánszki-krimit egy belevaló főhőssel, aki csak úgy puffogtatja a poénokat, miközben fél kézzel felgöngyölíti a megoldhatatlannak látszó ügyet.

Krimi nem valószínű, de történelmi, ifjúsági, sci-fi, fantasy biztosan lesz még. Ezeket szeretem olvasni, ezekről álmodozni, és ha már ott lődörögnek a fejemben, célszerű le is írni. Folytatom a Honfoglalás sorozatot, talán a Zrínyinél megjelenő Karacs című történelmi-ifjúságimat, a Főnixes Nyughatatlan fantasy-ifjúságit, esetleg a Sápadtak-Újvérűek sorozatot, és már elkezdtem egy posztapokaliptikus sci-fit. Hallgatok az ösztöneimre, amik remélhetőleg megsúgják majd, miről írjak.

Amennyiben szeretnéd figyelemmel kísérni Urbánszki László munkásságát, kövesd a Facebook oldalát, ahonnan a szerzőről készült képek is származnak.

Köszönöm, hogy olvastál!
Kapusi-Farmosi Dóra 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: info@csakegypercre.hu


Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük