Dűne második rész
Adaptációk

Két héttel hamarabb nézhetjük majd a Dűne második részét

Relatíve ritkán hallani előrehozott filmbemutatókról, sokkal jellemzőbb, hogy csúsztatják őket. A Dűne második részét viszont két héttel a korábban meghatározott november 17-ei dátum előtt nézhetik meg a sci-fi rajongók. 2023 november 3-ától beülhetünk a mozikba Frank Herbert nagyszabású klasszikusának második részére, Denis Villeneuve rendezésében.

Az első filmet 2021 októberében mutatták be, és igen jól muzsikált a kritikusok és a nézők körében is, ráadásként behúzott hat Oscar-díjat, ami azért valljuk be, nem csekélység. A folytatás Herbert 1965-ben megjelent könyvének második felét dolgozza majd fel. Láthatjuk, ahogy Paul beépül a fremenek közé, miközben hajtja a bosszúvágy elvesztett szeretteiért. Közben pedig Chanihoz is egyre közelebb kerül.

Mielőtt a második film megkapta volna a zöld utat Villeneuve így nyilatkozott a Variety-nek a folytatással kapcsolatban: “őrületes játszótér lesz számomra”.

A Dűne második részét ezév július 18-án kezdték forgatni, és remélhetőleg az őrületes szót a legjobb értelemben tapasztaljuk meg jövő ősszel. Az első filmtől eltérően kezdetekben kizárólag csak mozikban láthatjuk, később kerül fel az HBO Max kínálatába.

A szereplőgárda tagjai közül néhányan: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Dave Bautista, Josh Brolin és Javier Bardem, mint régi motorosok. Az újak között köszönthetjük a következő színészeket: Florence Pugh, Austin Butler, Léa Seydoux és Christopher Walken. 


Frank Herbert Dűne

Könyv: Frank Herbert: Dűne
Eredeti cím: Frank Herbert: Dune
Fordító: Békés András
Sorozat: A Dűne 1.
Kiadó: Gabo Kiadó
Első megjelenés: 1965
Oldalszám: 600
Jellemzők: sci-fi, Hugo-díj, klasszikus, társadalmi sci-fi, Nebula-díj,

Fülszöveg:

Az ​univerzum legfontosabb terméke a fűszer, amely meghosszabbítja az életet, lehetővé teszi az űrutazást, és élő számítógépet csinál az emberből. Az emberlakta világokat uraló Impériumban azé a hatalom, aki a fűszert birtokolja. A Padisah Császár, a bolygókat uraló Nagy Házak, az Űrliga és a titokzatos rend, a Bene Gesserit kényes hatalmi egyensúlyának, a civilizáció egészének záloga, hogy a fűszerből nem lehet hiány. Ám ez az anyag csak egy helyen található, a sivatagos, kegyetlen Arrakison, amelyet lakói, a vad fremenek csak úgy ismernek: Dűne.

Frank Herbert legendás regénye, amely megjelenésekor elnyerte a Hugo- és a Nebula-díjat, talán a legjobb science fiction, amit valaha írtak. A Dűne hatása ma már felfoghatatlan, az elmúlt fél évszázadban olvasók milliói fedezték fel az Arrakis világának részletességét, a szöveg szépségét és a könyvben rejlő filozófiát, társadalmi és vallási gondolatokat. Herbert lehengerlő és eleven története most átdolgozott kiadásban kerül újra az olvasók elé.

„A modern science fiction egyik alapköve.”
Chicago Tribune

A Dűne univerzumát a GABO kiadó gondozza, ide kattintva rendelhettek köteteket tőlük.

Köszönöm, hogy olvastál!
Kapusi-Farmosi Dóra 

Forrás: Variety
Kiemelt kép forrása: IMDB

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, Youtube-on vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: info@csakegypercre.hu


Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük