Havi megjelenések,  Irodalom

Szuper könyvek érkeznek áprilisban is

Ez az év is tavaszi Könyvfesztivál nélkül telik, de szerencsére nem maradunk ígéretes újdonságok nélkül. Az új megjelenések száma természetesen nem összehasonlítható az őrületes dömpinggel ami korábban jellemezte a tavaszt, de például az Agave Könyvek szépen kitett magáért. Ha szeretnétek segíteni a könyvkiadókat az újabb nehéz helyzetben – hiszen a könyvesboltok sem tarthatnak nyitva – kérlek, rendeljetek közvetlenül a kiadótól, így jóval nagyobb bevételre tehetnek szert.
Csapjunk is bele, lássuk, melyik öt könyvet válogattam be az áprilisi megjelenések közé.

Pam Jenoff regénye egy igazán izgalmas nyomozás ígéretét hordozza a fülszövegben. A valóságra épülő regények a gyengéim, egészen másként vonódok be a történetbe, sokkal mélyebben érint, mintha teljes fikciót olvasnék. Az Elvesztek Párizsban tizenkét, a II. világháborúban eltűnt női ügynök rejtélyét próbálja felgöngyölíteni, bízom benne, hogy izgalmas, olvasmányos módon. Pam Jenoffnak ez lesz a negyedik magyarul megjelent kötete.

Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban

Könyv: Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban
Kiadó: Agave Könyvek
Műfaj: történelmi fikció, kémregény
Oldalszám: 384
Megjelenés:  2021. április 13.

Fülszöveg:

1946, ​Manhattan: Grace Healey egy hétköznap reggel munkába igyekezvén átvág a New York-i Grand Central pályaudvar nagycsarnokán, és belebotlik egy gazdátlan bőröndbe. Kíváncsiságtól hajtva belekukkant, és egy borítéknyi fényképet talál benne. A tucatnyi női portré annyira megragadja, hogy a csomagot zsebre vágva sietve visszatuszkolja a bőröndöt a pad alá, és már szalad is a dolgára.

Hamarosan megtudja, hogy a bőrönd tulajdonosa Eleanor Trigg volt, aki a második világháború alatt az angol titkosszolgálatnál női ügynökök hálózatát szervezte. Az ügynöknőket a megszállt Európában vetették be futárként és rádiósként, közülük azonban tizenketten soha nem tértek haza, sorsukat homály fedi. Grace megpróbálja felgöngyölíteni ezeknek a nőknek a történetét. Nyomozása egy Marie nevű ifjú anyához vezet, aki veszélyes franciaországi küldetése során a barátság, hűség és árulás útvesztőjében maga is kis híján odaveszett.

Pam Jenoff regénye a második világháborúban tevékenykedő női titkos ügynökök köreibe repíti az olvasót. A valós eseményekre épülő történetben feltárul előttünk ezeknek a merész és hősies nőknek a háborúban betöltött fontos szerepe, miközben a szerző magával ragadóan mesél bátorságról, testvériségről és a legnagyobb vészben tanúsított túlélő erőről is.


J. D. Barker munkásságába már 4MGY-trilógiájának első pár fejezete során beleszerettem, így mindig felkapom a fejem, amikor azt látom, valamely könyvön szerepel a neve íróként. A madártollas gyilkosságok vörösben úszó borítója ugyan kicsit bántja a szemem, cserébe a fülszöveg piszok jól hangzik. James Patterson nevét nem hallottam mostanáig, de bízom benne, hogy J.D.Barkerrel közös írásuk kiemelt helyet foglal majd el a polcomon, az eddig megjelent Barker kötetek mellett.

James Patterson · J.D. Barker: A madártollas gyilkosságok

Könyv: James Patterson · J.D. Barker: A madártollas gyilkosságok
Kiadó: Agave Könyvek
Műfaj: pszicho-thriller
Oldalszám: 512
Megjelenés: 2021. április 13.

Fülszöveg:

Michael ​és Megan Fitzgerald örökbe fogadott testvérek – Michael kamionsofőr, Megan pedig pszichológiát tanul az egyetemen –, akik borzalmas közös múlton osztoznak és csak egymásban bízhatnak. A nevelőszüleik híres intellektusok, egy kiváló diplomával rendelkező pszichológus és egy elismert pszichiáter, akik sajátságos kísérleti környezetben nevelték fel fogadott gyerekeiket, ami bár megóvta őket a világ kegyetlen realitásától, ugyanakkor sötét titkokat is kényszerített rájuk.

Los Angelesben Garrett Dobbs nyomozó és Jessica Gimble FBI-ügynök egyesített erővel dolgozik egy gyilkossági ügyön. Találnak is egy gyanúsítottat, és letartóztatják, de ekkor valaki elkövet egy ugyanolyan gyilkosságot. Majd még egyet. Aztán már nemcsak Los Angelesben, hanem az ország különböző részein. A nyomozók felfigyelnek a négytagú Fitzgerald családra: lehet közük a gyilkosságokhoz?

Dobbs és Gimble versenyfutásba kezd az idővel, és átszelik az egész országot Kalifornia partjaitól egészen New York államig, hogy megállítsanak egy rendkívül találékony és elmebeteg sorozatgyilkost, akinek olyan sötét és furcsa étvágya van, hogy ellene a logika és a tapasztalat már nem segít.


Valahogy minden hónapban kerül egy olyan könyv a listára, amit megérzésből teszek fel rá. A könyvől olvasgatva egy kissé groteszk kép rajzolódott ki előttem: ahogy a tavaszváró partiból átcsap őrült vérengzésbe, az eléggé kontrasztos ahhoz, hogy magasba szaladjon a szemöldököm. Szeretném hinni, hogy nem egy hatásvadász könyv érdekesen megírt fülszövegét olvastam, bár az esetek nagy százalékában a Magvető kiadó biztosíték egy igényes könyvre.

Yasmina Reza: Babilon

Könyv: Yasmina Reza: Babilon
Kiadó: Magvető
Műfaj: kortárs
Oldalszám: 192
Megjelenés: 2021. április 13.

Fülszöveg:

A 62 éves szabadalmi mérnök, Elisabeth Párizsban él tanár férjével, Pierre-rel. Egy nap tavaszváró partit rendeznek családtagjaikkal és barátaikkal, és az utolsó pillanatban a szomszédjukban élő párt is meghívják. Az este véres katasztrófába torkollik, Elisabethnek pedig döntenie kell: az igazságszolgáltatás oldalára áll, vagy segít eltüntetni a nyomokat. Yasmina Reza Renaudot-díjas regénye, a Babilon arról szól, mi történik, ha valaki a következményekkel nem számolva ki meri mondani a véleményét, mi visz rá egy átlagembert az erőszakra, és felfedi a hajszálrepedéseket az unalmasnak tűnő hétköznapokon. Otthonosság vagy hazátlanság, valódi társak vagy társas magány, nosztalgia vagy fájó emlékek? Mindez visszafogottan, eleganciával, akárha a francia sanzonok világába lépnénk.


José Saramago könyve újrakiadás, korábban már megjelent az Európa gondozásában is. A gyorsan terjedő járvány sajnos már régóta aktuális téma, erről a könyvről mégsem a jelenlegi helyzetünk, hanem egy kiváló film jutott eszembe első körben, a Hétköznapi pár, amely eredeti címe, a Perfect sense milliószor jobban hangzik. A Vakság kellően nyersnek, brutálisnak hangzik, a társadalmi témák is mindig érdekeltek, így szinte biztos vagyok benne, hogy záros határidőn belül el fogom olvasni ezt a könyvet.

José Saramago: Vakság

Könyv: José Saramago: Vakság
Kiadó: Helikon
Műfaj: disztópia, társadalmi regény
Oldalszám: 408
Megjelenés: 2021. április 17.

Fülszöveg:

Különös ​kór terjed a városban: először egy autóját vezető férfi veszti el látását, majd sorban mindenki, aki csak kapcsolatba kerül vele; az autótolvaj, aki hazaviszi, a szemorvos, aki megvizsgálja, a prostituált, aki véletlenül mellette ül a rendelőben… Az elharapódzó járványt, úgy látszik, nem lehet megállítani, hiába zárják szigorú katonai őrizet mellett egy ódon elmegyógyintézetbe az első vakokat, a rejtélyes fehér kór tovább szedi áldozatait.

A vesztegzár embertelen körülményei közé kényszerített férfiak és nők saját vakságuknak, az ismeretlen környezetnek, a hatóságok kapkodásának, de még inkább az egyre jobban elszabaduló indulatoknak, az éhségnek, a mocsoknak és a szexuális megaláztatásnak kiszolgáltatva lassan kivetkőznek emberi mivoltukból…

Az 1995-ben megjelent Vakság José Saramago egyik legmegrázóbb regénye: varázslatos erejű vízió arról, milyen mélyre süllyedhet az ember, ha egyszer csak szétfoszlik körülötte a civilizáció, s nyers ösztönök veszik át az uralmat az életben.

Saramago 1998-ban, hetvenhat évesen életművéért s jelentős részben az egész világon óriási sikert arató Vakság-nak köszönhetően elnyerte a Nobel-díjat. Azóta is töretlen alkotókedvvel dolgozik, aminek bizonysága, hogy szinte évente jelentkezik új regénnyel (2004-ben jelentette meg a Vakság folytatását Megvilágosodás címmel), s minden könyve újabb meglepetés: újabb meghökkentő, bizarr ötlet, valamilyen szélsőséges léthelyzet szuggesztív ábrázolása, s ugyanakkor: valami örök, eredendő vakság lenyomata avagy a látásért való állandó küszködését.


Tomcsik Nóra sokoldalú író, aki elsősorban történelmi regényei miatt (A változások kora, Tél Berlinben) ismert, és talán kevesebben tudják róla, hogy évekkel ezelőtt egy nagyon izgalmas meseregény is kikerült a kezei közül, A hercegnő és a sárkányok dala. Április 26-án új köntösben jelenik meg, folytatásával A kapitány és a szirének földjével együtt.

Tomcsik Nóra: A ​hercegnő és a sárkányok dala

Könyv: Tomcsik Nóra: A ​hercegnő és a sárkányok dala
Kiadó: Mogul
Műfaj: meseregény
Oldalszám:
Megjelenés: 2021. április 26.

Fülszöveg:

Vajon meg lehet szelídíteni a sárkányokat?

Felix a leleményes, de álmodozó tolvajlány, Edmund a muzsikus apród és Sir Marcus a magának való lovag azt a feladatot kapják, hogy keressék fel a hosszú ideje szunnyadó sárkányokat, így mentve meg az öt király birodalmát Aerion, a Nagykirály zsarnokságától.

Az út hosszú a sárkányok lakta Tüzes-szirtig, melynek során Felix, Edmund és Sir Marcus megtanulják a barátság, a lovagiasság és bajtársiasság fontosságát is, hisz ezen erények nélkül sosem ismerhetnék meg a sárkányok titkát, és győzhetnék le a Nagykirályt.

Izgalmas, kalandos meseregény főként a 9-14 éves korosztály számára.

Remélem találtatok számotokra érdekes könyveket az áprilisi megjelenések között. Írjátok meg hozzászólásban, ti mely köteteket várjátok leginkább, akár rajta van a fenti listán, akár nincs!

Köszönöm, hogy olvastál!
Kapusi-Farmosi Dóra 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: info@csakegypercre.hu


One Comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük