Philip K. Dick A jövő orvosa
Könyvértékelések

A jövő orvosa – időutazás Philip K. Dick módra

Ha igazi kuriózumot keresünk science fiction berkekben, ne menjünk el Philip K. Dick munkássága mellett (ha már elmentünk, forduljunk vissza). A könyveket nem szívesen forgató sci-fi szerelmesek is rengeteg élményt köszönhetnek furcsán elszállt történeteinek, talán elég, ha az Álmodnak-e ​az androidok elektronikus bárányokkal? című regénye alapján készült Szárnyas fejvadászt említem vagy a Kamera által homályosant. Az Agave Könyvek legújabb ajándéka a tudományos fantasztikum kedvelőinek A jövő orvosa, azaz a Dr. Futurity első magyar nyelvű kiadása és hát hova máshova szeretne az ember kiszakadni a korlátozások szorításából, mint a – reményeink szerinti – szebb jövőbe?

Még mielőtt nagyon belemásznánk, hogy mennyire jó, vagy nem jó könyv A jövő orvosa, adjunk egy kis extra reflektorfényt Philipp K. Dick magyarhangjának, Pék Zoltánnak. Néhány éve kezdtem figyelni a fordítókra, pedig, ha jobban belegondolunk, mekkora részük van abban, hogy élvezhető, igényes köteteket forgathassunk, akkor igenis megilleti őket a tisztelet és a szeretet. Pék Zoltán pedig zseniális munkát végez, ráadásul számomra fontos könyveket fordít; gondolok itt Ray Bradbury és Neil Gaiman regényeire, vagy épp a nemrégiben megjelent Ken Liu novelláskötetben szereplő történetre, A Maxwell-démonra.

Köszönjük Zoltán! Még P.K.D.-t a népnek!

Philip K. Dick A jövő orvosa

Könyv: Philip K. Dick: A jövő orvosa
Eredeti cím: Dr. Futurity
Fordító: Pék Zoltán
Sorozat:
Kiadó: Agave Könyvek
Első megjelenés: 1960
Borító: Faniszló Ádám
Oldalszám: 192
Műfaj: társadalmi sci-fi

Fülszöveg:

Mit lehet tenni, ha maga az idő beteg?
Jim Parsons remek, elkötelezett orvos, aki a legfejlettebb technikákkal gyógyít és mindennél többre tartja az emberéletet. Így aztán kétszeresen is szorult helyzetbe kerül, amikor egy különös autóbaleset révén a jövőben találja magát, méghozzá egy fejlett társadalomban, ahol azonban az életmentés törvénybe ütközik.
Szerencsére azért itt sem csak Parsons hisz az élet szentségében, és akik osztják a nézeteit, az ő orvosi képességeit akarják felhasználni egy titkos, kétségbeesett tervhez a saját és társadalmuk jövője érdekében, amely tervhez azonban vissza kell utazni a múltba is.
A jövő orvosa nem csupán egy rémisztő jövőképet tár elénk, de egyúttal az időutazás paradoxonjait is vizsgálja, mégpedig úgy, ahogy arra csak Philip K. Dick képes.


“Boldogan, örömmel haltak meg. De ez akkor is helytelen. Természetellenes. Az embernek ösztönösen védenie kell az életét. Minden más elé helyezni. Ez a társadalom a minden létformára jellemző alapvető ösztönt tagadja.”


A jövő orvosa az időutazás témáját és problematikáját járja körbe egy viszonylag egyszerű történet mentén. Jim Parsons (kíváncsi lennék, hogy a színész Jim Parsons szülei megrögzött P.K.D. rajongók voltak-e vagy csupán véletlen egybeesésről van szó) olyan orvos, aki teljes szívéből hisz a Hippokratészi esküben. Az élet szentsége, mások megsegítése az élete, ízig-vérig gyógyító. Hidegvérnek sincs híján, így csak egy kicsit esik kétségbe, amikor munkába menet eltérítik a járművét és a jövőben találja magát. Teljesen kicsavart világba érkezik, egy utópia köntösébe burkolózó disztópiába. Hivatása nem létezik többé, nincsenek gyógyítók, nővérek, vajákosok, de gyanítom, hogy még egy átkozott C-vitamint sem lehet fellelni sehol.

A társadalom fiatal; a betegek, a nem életrevalók elhullanak, bár a korábban említettek miatt, ez egy tüdőgyulladás következtében is bekövetkezhet. Mindeközben minél tökéletebb utódok létrehozásán fáradoznak tenyészkancává silányult nők közreműködésével. A férfiakat sterilizálják. Brutális és személytelen. A halál pedig életet terem: új gyermek akkor láthat napvilágot, ha egy másik ember szíve megszűnt dobogni.

Ahogy a fülszöveg is említeni, Parsons ebben a furcsa, embertelen világban sincs egyedül az életbe, gyógyításba vetett hitével: egy elszigetelten élő csoport azon ügyeskedik, hogy egyik tagjukat, minden törvényei tiltás ellenére életben tartsák. A jövőbe ráncigált Parsonsnak látogatást tesz az ő múltjánál is távolabbi múltba, hogy megkísérelje megmenteni ezt a személyt. Aztán, ahogy az már csak lenni szokott, az idősíkok összegabalyodnak, az értékek elcsúsznak és semmi sem úgy alakul, ahogy Parsons azt elképzelte.

A jövő orvosa Dick érthetőbb, kevéssé komplex könyvei közé tartozik, viszonylag kevés alkalommal bámultam értetlenül a lapokat, ezért bátran ajánlom bárkinek, aki még csak most ismerkedik a regényeivel. Viszonyítási alapnak nem venném, arra sok alkalmasabb könyvet írt, mint például a cikk elején említettek. Egy rajongó könyvtárából mégsem hiányozhat ez a darab sem, legyen csak teljes az életmű!


“Mindnyájunkban él a késztetés, hogy bebizonyítsuk, jobbak vagyunk, és képesek vagyunk létrehozni egy olyan társadalmat és népességet, amely sokkal fejlettebb a múltbélieknél.”


Hihetetlen gondolat, hogy Philip K. Dick közel negyven éve hunyt el, könyvei mégis olyan értékeket hordoznak, amelyek abszolút kortalanok, ugyanúgy megállják a helyüket sok-sok évtizeddel később is, mint a maga korában. Sokat gondolkozok az írásain. Nem kellene működniük, nem kellene, hogy hatással legyenek rám, mert normál esetben kimondottan idegesítenek azok a történetek, ahol sok szürke folt marad olvasás közben és után. Ez A jövő orvosában hatványozottan igaz, tulajdonképpen semmi extra: a karakterek hozzák a tőlük elvárhatót, se többet, se kevesebbet. A történet relatíve egyszerű, az időutazás és a benne rejlő paradoxonok, az ok-okozati láncok kibogozása teszi érdekessé.

Ez a két összetevő azonban még nem indokolja azt a fajta izgalmat, amit érzek Dick könyveinek forgatása közben, pláne úgy, hogy A jövő orvosa esetében helyenként enyhén szét is esik az elbeszélés. Mégis ott van valami megfoghatatlan a sorok között. Talán valahogy becsempészte a lelke egy-egy darabkáját műveibe valami furmányos módon, az taszigál az újabb és újabb könyvei felé.

Köszönöm a könyvet az Agave Kiadónak, ha még nem döntötted el, hogy érdekel-e a történet, akkor lapozz bele a könyvbe!

Köszönöm, hogy olvastál!
Kapusi-Farmosi Dóra 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: info@csakegypercre.hu


Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük