újdonságok novemberben
Havi megjelenések,  Irodalom

Újdonságok novemberben, avagy ezt vesszük a hónapban!

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a világos órák számának csökkenésével fordított arányban nő nálam az elolvasott oldalak mennyisége. Kiemelt figyelmet fordítok az új megjelenésekre, kíváncsian böngészem kedvenc kiadóim kínálatát, miközben próbálom reálisan látni, mi az a mennyiség, amit ténylegesen el fogok tudni olvasni.

Ebben a novemberi esős, borús időben nincs is jobb érzés, mint egy fantasztikus könyvvel bekucorodni a kanapéra, magam mellé csapni a kutyát, kézbe venni egy bögre forró teát és elmerülni a sorok között. Igaz, hogy az olvasandó könyveim lassan pisai ferdetorony módjára meredeznek az asztalon, de egy kellően csábító fülszöveg képes bűnbe vinni. Lássuk, milyen novemberi megjelenések kacsintgatnak felénk!

Andrzej Sapkowski Vaják sorozata sokkal magasabbra jutott, mint azt a lengyel író valaha is gondolta volna. A 2015-ben kiadott Witcher 3: Wild Hunt számítógépes játék, majd a 2019-es, Henry Cavill főszereplésével készült Netflixes sorozat milliókkal ismertette és szerettette meg Ríviai Geralt nevét.
Sapkowski még 2002-ben kezdte el megjelentetni a huszita háborúk idején (1419–1434) játszódó trilógiáját. Kíváncsian várom, hogy muzsikál a történelmi fantasy zsánerében.

Andrzej Sapkowski: Narrenturm

Könyv: Andrzej Sapkowski: Narrenturm
Fordító: Hermann Péter
Sorozat: Huszita-trilógia 1.
Kiadó: GABO
Műfaj: történelmi fantasy
Oldalszám: 592
Megjelenés: november 4.

Fülszöveg:

„Cinikusan szellemes, remek történet, amelyet szinte szétfeszít a szex, a halál, a mágia és az őrület.” – Joe Abercrombie

A legendás VAJÁK-sorozat szerzőjének vadonatúj történelmi fantasytrilógiája a huszita háborúk idején játszódik.

Bielaui Reinmart, a sarlatánt, akit Reynevannak is neveznek, rajtakapják egy lovag feleségével, és menekülni kényszerül a Sterza fivérek és az Inkvizíció elől. Miközben a husziták és katolikusok között nő a feszültség, és különös, misztikus erők gyűlnek az árnyak között, Reynevan a Narrenturmban, a Bolondok Tornyában találja magát, abban a középkori őrültekházában, ahová a másként gondolkodókat és lázadókat zárják.

Reynevan számára megszökni a toronyból, kikerülni a csávából és megőrizni az ép elméjét nehezebbnek bizonyulhat, mint valaha is hitte…


Szabó Magda újabban előkelő helyet foglal el a szívemben (erről bővebben írtam ITT és ITT), ezért minden könyvre felkapom a fejem, ami az ő nevéhez kapcsolódik. Egyelőre még csak regényeihez volt szerencsém, őszintén szólva nem tudtam, hogy drámákat is írt, ezért is akadt meg a szemem az Az a szép, fényes napon. A dráma műnemével ugyan még csak kevés tapasztalatom van, de nyitott vagyok az újra, így elég valószínű, hogy ez a kötet is a polcomon fog landolni záros határidőn belül.

Szabó Magda: Az a szép, fényes nap

Könyv: Szabó Magda: Az a szép, fényes nap
Sorozat: 
Kiadó: Jaffa
Műfaj: dráma
Oldalszám: 280
Első megjelenés: 1976
Megjelenés: 2020. november 9.

Fülszöveg:

Szabó ​Magda 1917. október 5.-én született Debrecenben. Érettségi vizsgáját 1935-ben tette le szülővárosában, 1940-ben a debreceni egyetemen szerzett latin-magyar szakos tanári és bölcsészdoktori diplomát. Ugyanebben az évben kezdett el tanítani is: két évig szülővárosában, majd 1942-től 1945-ig Hódmezővásárhelyen a Református Leánygimnáziumban dolgozott.

1945-től a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium munkatársa 1949-ben történt elbocsátásáig. Ebben az évben visszavonták tőle a már odaítélt Baumgarten- díjat. 1947-ben házasságot kötött Szobotka Tibor íróval. Ebben az időszakban írta meg első versesköteteit Bárány, illetve Vissza az emberig címmel. 1949-től a kényszerű hallgatás időszaka következett. 1958-ig nem publikálhatott, ebben az időszakban alkotott műveit csak később adták ki. Ekkortól kezdett áttérni a regényírásra.

1959-ben József Attila-díjat, 1978-ban Kossuth-díjat, 1983-ban Pro Urbe Budapest díjat, 1987-ben Csokonai-díjat kapott. 1992-ben a Getz- díjjal tüntették ki. 1996-ban Déry- díjat, 2000-ben Nemes Nagy Ágnes-díjat és 2001-ben Corvin-kitüntetést kapott. Regényei a világ számos országában arattak sikert. Szabó Magda a legtöbbet fordított magyar író.

Hogy Szabó Magda színdarabjai zajos sikert keltenek, annak nemcsak zseniális drámaírói képessége az oka, hanem az is, hogy a haza szeretné megismerni saját nemzeti múltját, mivel 1956 után eltiltották ettől a lehetőségtől. Az írónő első nagy sikere Az a szép fényes nap címmel születik meg. Ebben a műben próbálja újraértelmezni nemzete tanulni- és felejtenivaló eseményeit. A dráma az államalapítás korát, a nyugati kalandozó hadjáratok időszakát, az új keresztény és a régi pogány erkölcs összeütközésének világát szólaltatja meg. Béla király címmel drámatrilógiát írt a tatárjárás koráról, az ország újjáépítésének történetével ismét korához szólva.

Egy királyi házaspár gyermeke királynak születik, de adottságai és jelleme nem bizonyos, hogy megfelelnek a születés adta rangnak. A Béla király arról szól, hogyan válik egy olyan király, aki adottságai és jelleme révén nem biztos, hogy megfelel rangjának – kezdetben szinte mindig rosszul lép, olykor halálos bűn elkövetésére szorul –, népe valóságos vezetőjévé, igazi királlyá, aki már nemcsak büntetni, de megbocsátani és megérteni is tud, nagy távlatokban gondolkozik, és méltó családpolitikával baráttá fogadja hajdani vetélytársa, az idegen Kötöny családját.

Az író a vesztett második világháború után azért vállalt a fővárosban állást, hogy részt vehessen a nagy demokratikus átalakulás kezdeti munkálataiban. Az író néha beleolvas színdarabjába, ilyenkor újra meg újra megrendül, átérezve azt, hogy van az Árpád-háznak egy olyan szentje, akit sosem avattak azzá, mert az egyházi, világi politika mást kívánt. Az író azért büszke, mert darabjai közül ebben találta el legpontosabban a bűn és bűnhődés arányát, s örül, hogy érzékeltetheti: van, aki azért nem kapja meg a nagy egyházi visszaigazolást, mert hazája sorsának intézése nem hagyott időt neki arra, hogy úgy élhessen, mint a szentek.


Borzasztó tartozásom Edith Eva Eger első könyve, A döntés, amit talán azért nézegetek biztos távolságból olvasás helyett (hónapok óta), mert egyszerűen félek tőle. Az emberi sorsok nagyon mélyen érintenek, és a koncentrációs tábor túléléséről, az ott megélt traumák feldolgozásáról szóló könyv nem ígérkezik sétagaloppnak. Ennek ellenére megszólított Az ajándék is, tudom, mit várok tőle, és valamiért szinte biztos vagyok abban, hogy képes lesz azt nyújtani. Talán még többet is.

Edith Eva Eger: Az ajándék

Könyv: Edith Eva Eger: Az ajándék (12 életmentő lecke)
Sorozat: 
Kiadó: Libri
Műfaj: pszichoterápia
Oldalszám: 400
Megjelenés: 2020. november 10.

Fülszöveg:

A ​döntés című sikerkönyv szerzőjének új, inspiráló és gyakorlati tanácsokat tartalmazó kalauza segít, hogy megszabaduljunk a romboló mintáinktól és bénító gondolatainktól, s ezáltal szabadon élvezhessük az életet.
Edith Eva Eger elsöprő erejű első könyve, A döntés azt mutatja be, hogy a szerző miként élte túl a koncentrációs tábort, miként dolgozta fel annak traumáját, és hogyan tudott lélekben is szabaddá válni. A világ legkülönbözőbb tájairól több ezer olvasó írt Edith Eva Egernek, hogy elmondják, mennyire hatott rájuk A döntés, miként segített feldolgozni múltjukat és fájdalmukat, s egyúttal arra kérték a szerzőt, írjon egy még gyakorlatiasabb kötetet.
Az ajándékkal Eger olyan kézikönyvet nyújt át olvasóinak, amely szelíden bátorít bennünket mindazon gondolataink és viselkedésünk megváltoztatására, amelyek a múltban gúzsba kötöttek bennünket.
A legrosszabb börtön ugyanis nem a nácik lágere volt, hanem az a börtön, amit Edith Eva Eger maga épített fel saját elméjében. A szerző bemutatja a leginkább bilincsbe verő érzelmi és lelki állapotokat – mint a félelem, a gyász, a düh, a titkolózás, a stressz, a bűntudat, a szégyen és az elkerülés –, valamint azokat az eszközöket, amelyeknek a segítségével megküzdhetünk ezekkel.
Saját és pácienseinek életéből vett példák segítségével minden fejezetben egy-egy gondolatébresztő kérdést jár körül. Mélységes empátiával, lényeglátással és humorral megírt kötetében a szerző rámutat arra, mindannyian sérülékenyek vagyunk, és mindannyian ugyanazokkal a kihívásokkal nézünk szembe. Az ajándék bátorít és segít bennünket, hogy kitörhessünk az önmagunk építette börtönből, feldolgozzuk traumáinkat és élvezzük az életet.


Egyre komolyabb érdeklődéssel figyelem a történelmi regény szekciót az új megjelenések között böngészése közben. Simon Scarrow regénye különleges helyszínválasztásával került a kívánságlistámra, ugyanis a mondhatni megszokott hadszintereket elhagyva, a görög ellenállók között találhatjuk magunkat. Nem ismerem Scarrow stílusát, de a témaválasztás, a regény konfliktusa mindenképp megér egy misét. Már csak időt kérek ahhoz a millió olvasáshoz, amit kitűztem magamnak év végére.

Simon Scarrow: Kőszívűek

Könyv: Simon Scarrow: Kőszívűek
Fordító: Békési József
Sorozat: 
Kiadó: Gold Book
Műfaj: történelmi
Oldalszám: 416
Megjelenés: 2020. november 16.

Fülszöveg:

Simon ​Scarrow, a Sunday Times bestsellerírója legújabb regényében a II. világháború görög ellenállóinak bátorságát örökíti meg.

1938. Három fiatal idilli nyarat tölt Görögországban, Lefkász szigetén, mit sem érzékelve Európa baljós politikai eseményeiből. Peter, a szigeten dolgozó német régész fia szoros barátságot köt két helyi fiatallal, Andreasszal és Elenivel. A világ azonban gyorsan változik, és amikor Peter távozni kényszerül, megfogadják, hogy egyszer még újra találkoznak.

1943. A paradicsomot eléri a háború. Andreasz és Eleni csatlakozik a német megszállók ellen harcoló partizánokhoz. Peter is visszatér – immár az ellenség veszélyesen jól informált tisztjeként. A békében kötött barátság keserű gyűlöletté válik, hiszen mindannyian felesküdtek arra, hogy akár az életüket is feláldozva szolgálják szeretett hazájukat…

A Kőszívűekben Simon Scarrow megörökíti a XX. század legvéresebb háborújának drámáját, borzalmait és hevességét, ismételten bizonyosságot téve tehetségéről, aminek köszönhetően a nagy hadjáratokról, bátor harcosokról és bajtársiasságról szóló történelmi regényei rendszeresen a Sunday Times bestsellerlistájának élére kerülnek.


Ken Liu már nem ismeretlen a magyar közönség előtt, hiszen a A ​papírsereglet és más történetek nagy népszerűségnek örvend. Az Agave Könyvek pedig elhozza második novelláskötetét is, amely aktuális témákat dolgoz fel, a borítója pedig csodásan minimalista. Imádom. Ahogy azt is, hogy a kiadó milyen remekül kommunikál az olvasókkal és szinte kivétel nélkül esélyt ad arra, hogy beleolvassunk az általuk megjelentetett könyvekbe, akár már megjelenés előtt is.

Ken Liu: Az istenekkel nem lehet végezni

Könyv: Ken Liu: Az istenekkel nem lehet végezni
Fordító: Ballai Mária, Benkő Ferenc, Farkas Veronika, Juhász Viktor, Molnár Berta Eleonóra, Orosz Anna, Pék Zoltán, Sárpátki Ádám
Sorozat:
Kiadó: Agave Könyvek
Műfaj: mágikus realizmus
Oldalszám: 352
Megjelenés: 2020. november 17.

Fülszöveg:

A ​papírsereglet és más történetek című, több irodalmi díjjal kitüntetett gyűjtemény szerzőjének új novelláskötete.

Ken Liu a szépirodalom eszköztárát használó, modern science fiction egyik legnagyobb hatású alkotója. Művei számos nyelvre lettek lefordítva, és már több novelláját adaptálta Hollywood. Legújabb, Az istenekkel nem lehet végezni című kötetében tizennyolc lenyűgöző történet olvasható, melyek korunk legfontosabb kérdéseivel foglalkoznak, legyen szó migrációról, klímaváltozásról vagy emberi mivoltunk megértéséről. Liu rendre elmélkedik a haza és otthon, a család és szeretet fogalmain, írásainak általános célja, hogy tőlünk távolinak, idegennek tűnő közegbe helyezzen nagyon is létező, jól ismert dilemmákat, kérdéseket. A novellák megjelenítik a 21. századi ember világát, mindennapjait, vágyait és küszködését, sokszor a technológiához való kapcsolatán keresztül. Noha sok történet a jövőben játszódik – vagy holnap, vagy évszázadokkal később –, az üzenetük állandó érvényű. Ritkán lehet részünk ennél különlegesebb olvasmányélményben.


Böszörményi Gyula: Ambrózy sorozata hatalmas olvasási élmény volt néhány éve. Akkoriban kezdtem el felfedezni magamnak a hazai kortárs íróinkat, az ő könyveibe pedig nagyon könnyű volt belefeledkezni. Bevallom egy ideje kiesett a perifériámból, így némileg meglepődtem, mikor láttam, hogy új rész jön az Ambrózyból. Kicsit vegyesek az érzéseim, mert magamban már lezártam ezt a világot, de valószínűleg elolvasom majd, mert a kíváncsiságom erősebb.

Böszörményi Gyula: A Barnum-rejtély

Könyv: Böszörményi Gyula: A Barnum-rejtély
Sorozat: Ambrózy báró esetei 6.
Kiadó: Könyvmolyképző
Műfaj: történelmi krimi,
Oldalszám: 336
Megjelenés: 2020. november 20.

Fülszöveg:

1901. ​április 3-án hatalmas tömeg gyülekezik a Monarchia ékköveként emlegetett magyar székesfővárosban, Budapesten, a külső Kerepesi úton. A többezres csődületben inasoktól az arisztokratákig mindenféle rendű és rangú ember képviselteti magát. Reggel 6 óra 20 perckor aztán az izgalom a tetőfokára hág. A tömeg felmorajlik, a rendőrök sorfalat állva próbálják az izgága embereket hátrébb szorítani. A cinkotai vasútállomás különvágányára ekkor pöfög be az első hatalmas teherszerelvény, mely Budapestre hozza az amerikai „humbugkirály”, Barnum és Bailey kerekeken gördülő „városát”, a Greatest show on earth-öt, vagyis a Föld legnagyobb cirkuszi látványosságát.

A tömegben ott van egy fiatal hölgy is, a Marosvásárhelyről származó Hangay Mili, a hírneves magánzó detektív, Ambrózy báró hitvese. És ahol ennyi ember verődik össze, ott bűnözők is akadnak szép számmal. A bűntettre pedig, mely sokkal hajmeresztőbb, mint a cirkusz bármely csodája, nem is kell sokáig várni.

Szerencsére kéznél van a kor legkiválóbb „szoknyás detektívje”, Mili báróné, aki rögvest nyomozásba kezd.

Tessék betérni! Jó szórakozást, különleges izgalmakat!


J.D. Barker teljesen megvett kilóra a 4MGY sorozatával, teljesen magával ragadott a trilógia minden egyes sora. Rég tudott úgy elbizonytalanítani és masszív izgulásra bírni egy könyv, mint a 4MGY. Aztán persze a Dracult is el kellett olvasnom, ami hasonlóan emlékezetes élmény volt. Így kétség sem férhet hozzá, hogy amint lehetőségem lesz beszerezni, a Szíve helyén sötétség a kosaramban fog landolni. Valamiért hajlamost vagyok hinni a fülszövegnek, ami az ígéri, hogy “bekúszik az ember bőre alá”.

J.D. Barker: Szíve helyén sötétség

Könyv: J.D. Barker: Szíve helyén sötétség
Fordító: Bosnyák Edit
Sorozat:
Kiadó: Agave Könvek
Műfaj: thriller
Oldalszám: 720
Megjelenés: 2020. november 24.

Fülszöveg:

Jack ​Thatch gyerekkorában találkozik először Stellával, a titokzatos, nyolcéves kislánnyal, akinek sötét haja és még sötétebb szeme van, és magányosan ül egy padon a temetőben a kedvenc könyvét szorongatva. A találkozásukból megszállottság lesz: Jacknek állandóan a lány körül forognak a gondolatai, és végül egy évvel később újra megpillantja, ugyanazon a padon a temetőben, ám Stella hamarosan ismét eltűnik.

Közben az egyik sikátorban egy férfi holttestére bukkannak. Az eset meglehetősen rejtélyes: a teste mindenhol borzalmasan megégett, viszont a ruhái épségben maradtak, ami képtelenségnek tűnik. Faustino Brier nyomozó tudja, hogy nem ez a férfi volt az első áldozat, aki így halt meg, és nem is ő lesz az utolsó. Brier azt is tudja, hogy pontosan egy év múlva kell majd keresniük a következő áldozatot, hacsak nem akadnak előbb az elkövető nyomára.

Egy kisfiú, akit mindenki csak „D” alanyként ismer, egy világtól elzárt, gondosan őrzött, sötét laboratórium mélyén várakozik, cseperedik és tanul. Senkivel nem beszélhet, és nem ér hozzá senki. Borzalmas erő lakozik benne, ezért azok, akik bezárták, sohasem fogják kiengedni.

A szereplőket elképzelhetetlen szálak kötik össze egymással.

A Szíve helyén sötétség mesteri alkotás, hamisítatlan Barker. Stílusa a korai Stephen Kinget és Dean R. Koonz-t idézi. Felejthetetlen történet, ami bekúszik az ember bőre alá, és késő éjszakáig olvastatja magát.

Remélem találtatok a fentiek közt számotokra érdekes könyveket. Írjátok meg hozzászólásban, ti mely megjelenéseket várjátok leginkább novemberben, akár rajta van a listán, akár nincs!

Köszönöm, hogy olvastál!
Kapusi-Farmosi Dóra 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon, vagy Instagramon, de felveheted velem a kapcsolatot e-mailben is, a következő címen: info@csakegypercre.hu


Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük